Avea informații SRI când va începe războiul din Ucraina? „Nu știam ora și minutul”

Publicat: 01/04/2022, 21:44
Actualizat: 01/04/2022, 21:45

Serviciul Român de Informații știa data la care va începe războiul din Ucraina, a declarat generalul Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, pentru PROTV.

Generalul Anton Rog a explicat, în declarația citată, că ziua invaziei a fost revăzută pe baza evaluărilor proprii și a informațiilor obținute de la partenerii externi.

„România este o țară a lumii libere”

„România nu este o țară izolată, este o țară a lumii libere, membră a UE și NATO. Fiind parte din acest cluburi selecte, România a furnizat la rândul ei date și a fost beneficiara unor date legate de iminența începerii acestui conflict. Practic, cel puțin SRI – nu vreau să vorbesc în numele altor instituții – a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri. Sigur, n-am știut ora și minutul”, a declarat generalul Anton Rog într-un interviu acordat pentru emisiunea „România, te iubesc!”.

În 22 februarie, deci cu două zile înainte de declanșarea conflictului armat, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a participat la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, unde a prezentat, la solicitarea Comisiei, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina de la acea dată.

„În cadrul ședinței, Directorul SRI a evidențiat faptul că atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și cele asociate fenomenului „fake news” s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional. Domnul Eduard Hellvig a prezentat membrilor Comisiei Parlamentare de Control și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi”, anunța la acea dată SRI, printr-un comunicat de presă.

Generalul Anton Rog a precizat că atacurile cibernetice asupra României sunt constante. „România este atacată cibernetic constant. Nu am reușit noi să identificăm și cred că nu s-au întâmplat până acum să pună jos rețelele de curent, rețelele de alimentare cu apă, cu gaz, rețelele de trasnspot și așa mai departe, dar, pe zona de spionaj cibernetic, România a fost și este atacată cibernetic constant”, a precizat șeful centrului Cyberint al SRI.

Începând cu luna iulie 2020, Centrul Național Cyberint îndeplinește rolul de Centru Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-SRI) pentru SRI, având misiunea de a preveni şi de a răspunde la incidente de securitate cibernetică care afectează funcţionarea sistemelor informatice proprii Serviciului.

Avertismentele Directoratului Național de Securitate Cibernetică

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis în ultimele săptămâni numeroase recomandări utilizatorilor, pentru o activitate sigură online, în fața unor potențile actacuri cibernetice în contextul conflictului militar Ucraina-Rusia.

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul) monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între infrastructuri, incidente și atacuri de securitate cibernetică inclusiv în contextul crizei Ucraina – Rusia”, a trasmis instituția.

În 15 martie, instituția distribuise și avertizare emisă de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) și Federal Bureau of Investigation (FBI) cu privire la actori sponsorizați de Rusia, care obțin acces la rețele prin exploatarea protocoalelor standard de autentificare prin mai mulți factori (MFA) și a vulnerabilității „PrintNightmare” (CVE-2021-34527). Conform avertizării, începând cu mai 2021, atacatorii au vizat o organizație non-guvernamentală care utiliza Duo MFA de la Cisco, reușind să obțină acces la cloud-ul și conturile de email ale organizației pentru a exfiltra documente.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor, ca premier mă voi...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Mesajul lui Tudor Chirilă pentru votanții lui Călin Georgescu: „Dacă este un candidat antisistem, unde...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Surse PSD: Dacă se repetă primul tur al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu va candida
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Destinații de vacanță "interzise". De ce turiştii nu mai sunt bineveniţi în aceste locuri
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Ajutor financiar de la stat pentru copiii peste vârsta de 6 ani. Ce condiții trebuie...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Iubire cu năbădăi: FEMEIA care l-a DOMINAT pe regele Carol al II-lea!
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Calvarul ia sfârșit pentru aceste zodii. Vor avea un sfârșit de an cum nici n-au...
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
A murit ultima divă a Epocii de Aur a cinematografiei mexicane, Silvia Pinal
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Viața alături de familie aduce atât beneficii, cât și probleme. Ce arată un studiu?